Friday 28 June 2019

Lempeng Klasik

Hari-hari fikir nak masak apa. Paling susah fikir nak sarapan apa. Kalau makan tengahari senang sebab dah siap ada pilihan setiap kali beli barang basah.

Pagi tadi bangun Mr R bagi pandangan sebab ada lagi kuah kari semalam buatlah lempeng.

Maka kita pon bingkas bangun lepas subuh berkungfu dekat dapur. Tengah adun tu Mr R kejut anak-anak hari ni sekolah pagi. Baru tergerak nak tanya puasa ke. Sebab dia tak bangun sahur pagi tadi. Dia cakap puasa je lah sayang nak tinggal puasa 6 hari ke 5. Aduilah tak tanya awal-awal. Jadi dah terbancuh banyak.

Hermm tak pelah. Masak je la anak-anak breakfast. Tak habis bawak ke tengahari. Tak habis bawak ke petang. Sebab lempeng ni lembut je walaupon sampai petang. Dah lah senang je buat dia.

Resepi Lempeng klasik. Saja share kot la korang nak buat sendiri nanti.

Bahan-bahan:
Tepung gandum
Air tapis
Garam
Telur

Cara-cara:

Campur semua bahan sampai sebati. Cair tak cair sangat. Kalau angkat jatuh dari senduk dalam 30km/j. Hahaha. Agak2 je la. (lupa nak amik video kepekatan dia).

Lepas tu apa lagi tebarlah atas pan. Letak sikit je minyak pastu ratakan ikut besar mana nak. Buat nipis-nipis tau. Dia kalo tebal memang liat bila sejuk.

Lepas tu gulung.

Boleh makan dengan kuah kari atau sambal tumis.

No comments:

Post a Comment